Desery w lokalach gastronomicznych kosztują minimum 9 złotych. Jednak warto zaoszczędzić i przygotować deser w domu, aby było taniej!
Mój bardzo dobry kolega i czytelnik Siana Jak Lodu poprosił o zamieszczanie postów o daniach, które przygotowuje. Nie ma problemu, jeśli będzie popyt, powstanie nawet specjalna kategoria 🙂
Składniki deseru za 3,31 zł i ich ceny
Na dwie porcje:
- 1/2 makaronu czekoladowego Lubella 1,86 zł,
- dwie nektarynki 1 zł (około 3,50 zł za kg w promocji),
- 3/4 twarogu półtłustego 1,76 zł,
- 1/2 małego jogurtu naturalnego 0,50 zł,
- kolorowa posypka 1 zł,
- 1/2 cukru wanilinowego 0,40 zł,
- 10-15 gramów cukru białego około 1 grosz,
- gałązki mięty 0 zł – ja hoduję miętę na balkonie, więc mam za free 😛
Ile kosztuje jeden deser? –> 3,31 zł
Ile kosztują dwa desery? –> 6,62 zł
Jak go zrobić?
- Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu i dodajemy biały cukier do wody.
- Twaróg wkładamy do miski.
- Myjemy nektarynki. Kroimy w kostkę. 1,5 nektarynki dodajemy do twarogu. Pozostałą część zostawiamy do dekoracji.
- Dodajemy jeden mały cukier wanilinowy do twarogu w misce.
- Dodajemy do miski jogurt naturalny.
- Myjemy i siekamy listki mięty, pozostawiając stożki wzrostu do dekoracji. Dodajemy posiekane listki do miski.
- Ugniatamy i mieszamy twaróg z cukrem wanilinowym, jogurtem, miętą i owocami. Można dodać więcej cukru.
Propozycja podania: - Odcedzony i zahartowany makaron wkładamy na talerz, obok niego nakładamy twaróg.
- Na twaróg układamy kawałki nektarynki do dekoracji.
- Całość posypujemy kolorową posypką.
- Układamy miętę do dekoracji.
Wersja bogatsza deseru
Do składników doliczamy:
- 1/4 śmietanki 30% 0,72 zł (ilość przeliczona z 330 ml),
- lody śmietankowe (np. na patyku) 1 zł.
Śmietankę ubijamy i układamy na talerzu. Lody nakładamy obok ubitej śmietanki.
Koszt jednego deseru –> 4,17 zł
Koszt dwóch deserów –> 8,34 zł
Co zrobić ze składnikami, które pozostaną?
Oszczędzanie pieniędzy polega na racjonalnym ich wydawaniu, więc mój post byłby bez sensu, gdybym nie napisała wskazówki jak wykorzystać pootwierane produkty.
Tutaj mogę zaproponować zrobienie nieco uboższej wersji tego deseru.
Składniki:
- 1/2 makaronu czekoladowego Lubella 1,86 zł,
- 1/4 twarogu 0,59 zł,
- 0,5 małego jogurtu naturalnego 0,50 zł,
- 1/2 śmietanki 30% 1,46 zł,
- można dodać owoce np. banan około 1 zł,
- kolorowa posypka 1 zł,
- 1/2 cukru wanilinowego 0,40 zł,
- 10-15 gramów cukru białego około 1 grosz,
- gałązki mięty 0 zł – opcjonalnie.
Koszt jednego deseru –> 3,41
Koszt dwóch deserów –> 6,82 zł
Ze składników została jeszcze śmietanka, ja wykorzystałam ją na pyszną kawę. Niedługo napiszę jak przygotować kawę mrożoną jak z najlepszej kawiarni.
Smacznego i zapraszam Cię częściej na bloga!
Dobry przepis i kusząco wyglądający deser, ale jak znam moją kochaną koleżankę to potrafi robić o wiele większe cuda kulinarne (niektóre zapadły mi nawet w pamięci). Dlatego oczekuję specjalnej zakładki takiej z zupami z ciecierzycą i gulaszami oraz słodkościami. Fajny pomysł i pozdrawiam.
Myślę, że dla takich czytelników jak Ty warto pisać to, o czym chcą czytać 😉
Więc muszę to dobrze przemysłśleć i rozwinąć 😉
dorzucam do tej listy zupę z jarmużu 😉 mniam
Takiego przepisu to jeszcze nie widziałam, hehe super!
Nawet nie wiedziałam, że jest czekoladowy makaron. Muszę wypróbować, dzięki:)
Jestem urzeczona pomysłem i inwencją twórczą 🙂 Aktualnie zaczęłam dietę więc się trochę poślinię haha Pozdrawiam
Ja nie potrafię być na diecie, kocham jeść 🙂